Ένα αισιόδοξο μήνυμα στην «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056»
Κατά τη διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων δεχτήκαμε μία κλήση στην «Εθνική Γραμμή για τα παιδία SOS 1056» από μία έφηβη κοπέλα, περίπου 17 ετών, η οποία ανέφερε ότι ήταν πολύ αγχωμένη καθώς την ημέρα που ακολουθούσε θα εξεταζόταν στο μάθημα της ιστορίας. Η ίδια παρότι ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη όπως είπε και παρά το γεγονός πως γενικά ήταν ιδιαίτερα συνεπής με τις υποχρεώσεις της στο σχολείο, διατηρούσε έντονες ανησυχίες για την εξέταση αυτή. Τόσο έντονες, όπου δε μπορούσε να κοιμηθεί τα βράδια, είχε ξεκινήσει να παρουσιάζει ψυχοσωματικά συμπτώματα (πονόκοιλους, τάση για εμετό, μούδιασμα άκρων) ενώ πολλές φορές παρουσίαζε και κρίσεις πανικού.
Κατά τη διάρκεια τις συζήτησής μας φάνηκε ότι όλο αυτό το άγχος για την επίδοση στο μάθημα της ιστορίας υπήρχε σε ένα γενικότερο επίπεδο στη λειτουργία της φίλης μας και ανά περιόδους και καταστάσεις εμφανιζόταν με τα παραπάνω συμπτώματα, τα οποία την καθιστούσαν παντελώς δυσλειτουργική.
Συζητήσαμε για την ποιότητα των σχέσεων με την οικογένεια της, τα όρια που η ίδια θέτει στον τρόπο που οι γονείς της παρεμβαίνουν στη μελέτη της, τον τρόπο που αξιολογεί και εισπράττει τις απόψεις των γονέων της και γενικότερα το σύστημα αξιών που διέπει την οικογένεια της.
Συζητήσαμε επίσης για το περιθώριο ανοχής σε ενδεχόμενη μη επίτευξη του στόχου της, το να μην εισαχθεί δηλαδή στη σχολή που θα ήθελε, τι αντίκτυπο θα είχε κάτι τέτοιο για την ίδια αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της. Εμβαθύναμε σχετικά στο νόημα που η ίδια δίνει στην αποτυχία και τον τρόπο με τον οποίο μία αποτυχία μπορεί τελικά να προσδιορίσει τη λειτουργία της.
Ο διάλογος που είχαμε φάνηκε αρκετά γόνιμος και λίγες μέρες αργότερα η φίλη μας κάλεσε και πάλι στην «Εθνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» ώστε να μας ευχαριστήσει πολύ θερμά καθώς από εκείνη την κλήση και έπειτα άλλαξαν πολλά στον τρόπο που δίνει νόημα στην επιτυχία και την αποτυχία, στα όρια που θέτει στους γονείς της και στον τρόπο που η ίδια επεξεργάζεται και παρεμβαίνει στα ερεθίσματα που λαμβάνει και κατ’ επέκταση στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας της.
Όπως κλείνοντας αναφέρθηκε: «Το στυλό δεν ήταν πια τόσο βαρύ, καθώς δεν το κρατούσαν τόσα πολλά χέρια….».
Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» λειτουργεί ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ, σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και η κλήση είναι δωρεάν από καρτοτηλέφωνα και κινητά. Στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους κι όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι απόρρητες και ΔΕΝ καταγράφονται.
2/8/2016